Napad kitova ubica
47

Naučnici prvi put snimili orke kako love i ubijaju plavog kita

D. B.
Naučnici su prvi put uspjeli snimiti kako jato orki poznatih i kao "kitovi ubice" love i ubijaju odraslog plavog kita.

"Morska potjera" je snimljena još u Martu 2019. godine kod Zapadne Australije, ali ju je tek objavio naučni magazin Marine Mamma Science. Od tada su na istoj lokaciji, odnosno u Bremer Bayu, snimljene još dvije slične situacije napada na mladunčad plavih kitova, jedna iste godine, a druga 2021.

Iako je ranije bilo izvještaja o sporadičnim napadima orki koje su plavim kitovima nanosile ozbiljne povrede, dosad nije bilo potvrde da su ubile plavog kita, odraslog ili mladunče. Ipak, naučnici su uočili i snimili napad u martu 2019. godine kada je jato od 12 do 14 orki napalo odraslog plavog kita koji je imao duboku ranu od ugriza do same kosti na leđnoj peraji.

Orke su nastavile napadati plijen 20 minuta dok je plavi kit udarao i zamahivao svojim repom pokušavajući se odbraniti. Ipak, orke su ubile kita za manje od sat vremena, a priključili su im se i ostali iz jata kako bi se hranili. Bilo ih je oko 50.

Drugi napad se dogodio 16 dana kasnije, a naučnici su uočili 26 orki. Treći napad je trajao gotovo tri sata, a u njemu je učestvovalo između 50 i 75 kitova ubica. Oko 16 istih orki je učestvovalo u sva tri napada.

Odrasle ženke najčešće započinu napade jer moraju hraniti mlade.

Orke su najveći pripadnici porodice delfina, a nadimak "kitovi ubice" su dobili od starih mornara koji su gledali kako love veće vrste kitova. Plavi kitovi su najveće životinje na Zemlji, a mogu biti teški do 33 tone.