{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Naučnici proučavaju cikluse jačine Sunčeve svjetlosti

S
30.1.2007. u 11:00
0
0
Naučnici proučavaju cikluse jačine Sunčeve svjetlosti
0
Naučnici proučavaju cikluse jačine Sunčeve svjetlosti
Američki fizičar je utvrdio da jačina Sunčeve svjetlosti raste i opada svakih 100.000 godina, a to je upravo period između Zemljinih ledenih doba.
Robert Ehrlich sa Univerziteta George Mason je osmislio računarski model koji odražava efekt temperaturnih fluktuacija u unutrašnjosti Sunca. Prema ustaljenom razmišljanju, temperatura Sunčeve kore je konstantna i to kao posljedica suprotnih pritisaka koje stvaraju sile gravitacije i nuklearne fuzije. Ipak, Ehrlich izjavljuje da su male varijacije moguće.

Male nestabilnosti Sunčeve plazme stvaraju lokalizirane temperaturne oscilacije. Ehrlichov model pokazuje da se većina tih oscilacija međusobno poništava, ali postoje i slučajevi kada se međusobno pojačavaju da bi stvorili dugotrajnije temperaturne varijacije.

Standarne frekvencije omogućavaju temperaturi Sunčeve kore da oscilira oko prosječne temperature od 13,6 miliona stepeni Kelvina u ciklusima koji traju ili 100.000 ili 41.000 godina. Ehrlich navodi da slučajne interakcije unutar Sunčevog magnetnog polja mogu prebaciti ove temperaturne fluktuacije sa jednog ciklusa na drugi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: