Podaci novog istraživanja
27

Naučnici pronašli devet vrsta mikroplastike u ljudskom srcu

D. B.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Novo istraživanje je pokazalo da se mikroplastika nalazi i u tkivu ljudskog srca, objavljeno je u časopisu Environmental Science & Technology.

Čovjek tokom godine konzumira između 39.000 i 52.000 čestica mikroplastike, ovisno o starosnoj dobi i spolu, a veličina tih čestica varira između 1 µm i 5 mm. Poznato je da mikroplastika završava u hrani, krvotoku i mozgu, a novo istraživanje je pokazalo da se nalazi i u srčanom tkivu. Američko hemijsko udruženje je saopćilo da su njegovi istraživači analizirali tkivo srca 15 ljudi prije i nakon operacije srca.

Korištenjem laserskog infracrvenog hemijskog sistema za snimanje i skenirajujuću elektronsku mikroskopiju tokom svoje istrage, tim istraživača je ustanovio da mikroplastika postoji u tkivima i prije i poslije operacije. Oni su uzeli i uzorke krvi polovine učesnika istraživanja, također prije i poslije operacije, a otkriveno je devet tipova mikroplastike u uzorcima, kako prije, tako i poslije operacije. Maksimalni prečnik mikroplastike iznosio je 184 μm.

U uzorcima krvi je otkrivena promjena vrste i veličine mikroplastike nakon hirurškog zahvata, što sugeriše da je mikroplastika završila u tijelu i tokom operacije.

Međutim, istraživači su uočili da mikroplastika nije univerzalno prisutna u svim uzorcima tkiva. Devet tipova čestica je pronađeno u pet tipova tkiva, a prečnik najveće čestice je iznosio 469 μm.

Procjenjuje se da u okeanu završi kamion plun plastičnog smeća svake minute, kao i da se na dnu okeana nalazi oko 14 miliona tona mikroplastike. Ove brojke se povećavaju iako se ulažu napori da se smanji globalna potrošnja plasike.

"Potrebna su nova istraživanja kako bi se ispitao utjecaj hirurgije na uvođenje mikroplastike u organizam, kao i potencijalni efekti mikroplastike u unutrašnjim organima na ljudsko zdravlje", navodi se u istraživanju.