Nauka
3

Naučnici proizveli polarnu svjetlost u boci

Klix.ba
Naučnici Istraživačkog centra Langley uspjeli su da šarenu izmaglicu Aurore Borealis i slične pojave sa drugih planeta smjeste u bocu nazvanu Planeterrella.

Unutar boce nalazi se sfera i nabijene čestice koje svijetle kada se nađu u magnetnom polju, što je sličan proces prirodnom fenomenu polarne svjetlosti.

Uređaj je baziran na eksperimentu iz 19. stoljeća zvanom Terrella, koji je prvi pokazao kako električno nabijene čestice, koje šalje Sunce, sijaju kada se pomiješaju sa atomima u našoj atmosferi, a pod uticajem Zemljinog magnetnog polja.

U NASA-inoj verziji ovog eksperimenta, nabijene čestice azota sijaju ljubičasto, dok je polarna svjetlost uglavnom zelena, usljed kiseonika u atmosferi.

Naučnici su eksperiment iz 19. stoljeća nadogradili dodatnim sferama, što im je omogućilo da stvore jasnu ovalnu svjetlost kakva se javlja i u atmosferi.

"Planeterrella nam omogućava da stvorimo analogije sa postojećim procesima poput svjetlosti na Marsu, koji nema globalno magnetno polje, nego nekoliko lokaliziranih. Tako je i sa drugim planetama", kaže Guillaume Gronoff, naučnik koji je stvorio Planeterrellu.

Planeterrella je prvi ovakav uređaj u SAD-u, dok ih u Evropi postoji već 10.

Iako je uređaj koristan alat za ispitivanje ključnih faktora koji izazivaju polarnu svjetlost, Gronoff se nada da će je poboljšati dodatnim varijablama poput gasova koji proizvode različite boje.