Nauka
8

Naučnici "probudili" virus star 700 godina

Klix.ba
Istraživači su rekonstruisali virusni genom iz sedam vijekova starog i zaleđenog izmeta. Nakon oživljavanja virus je upotrijebljen protiv laboratorijskih biljaka, piše IFLScience.

Drevni virus je slika davnog stadija evolucije i tadašnjeg izgleda raznolikosti živih bića. Primjeri drevnih virusa su izuzetno rijetki i teško se pronalaze, a posljednji otkriveni primjerak koji je sačuvan zahvaljujući svom 700 godina dugom zamrznutom stanju, mogao bi otvoriti vrata širem angažmanu na polju pronalazaka sličnih organizama.

Tim vođen Ericom Delwartom sa Univerziteta u Kaliforniji analizirao je generički materijal pronađen u ledu koji se akumulirao 4.000 godina u sjeverozapadnoj Kanadi. Materijal je pronađen u izmetu arktičkih jelena koji može opstati nepromijenjen hiljadama godina.

Iz izmeta pronađenog u dijelu sloja leda čija je starost datirana oko 1300. godine izvučen je kompletan genom DNK virusa.

Kako bi potvrdili sumnje da je riječ o virusu koji je napadao biljke, oni su ga usadili u list biljke srodnika duhana.

Rezultat je bio interesantan jer biljka nije uspjela da izdrži napad virusa starog preko sedam vijekova.

Pored činjenice da ovaj virus nije opasan, Delwart upozorava da bi oslobađanje drevnih organizama moglo postati problem zbog otapanja polarnih kapa usljed klimatskih promjena.