Nauka
0

Naučnici pripremaju prvu geološku mapu svijeta

Sarajevo-x.com
Geolozi iz više od 55 zemalja svijeta će iduće sedmice započeti sa sastavljanjem prve geološke mape svijeta kako bismo mogli što bolje upoznati našu planetu Zemlju.

Projekat "OneGeology" je okupio naučnike iz različitih dijelova svijeta koji će ujediniti sve podatke prikupljene u pojedinačnim nacionalnim geološkim istraživanjima i postaviti ih na Internetu kako bi bili dostupni svIma, slično onome što Google Earth radi sa satelitskim snimkama.

Na ovaj način će ljudi širom svijeta imati pristup prvim detaljnijim prikazima geološke strukture Zemlje što će mi svakako omogućiti popunjavanje postojećih praznina u znanju.

"Geološki podaci Zemlje postoje, a mi ih sada pokušavamo dešifrovati i učiniti globalno dostupnima. To je slično rješavanju zagonetke iz više dijelova.", otkrio je u četvrtak na press konferenciji Ian Jackson iz britanskog geološkog društva.

Jedan od ciljeva ovog projekta jeste identifikacija dubokih geoloških struktura koje bi se mogle iskoristiti kao bezbjedna dugoročna skladišta karbon dioksida, proizvedenog sagorijevanjem fosilnog goriva, za proizvodnju elektriciteta.

Prema Jacksonovim riječima "OneGeology" bi mogao pomoći i u pravovremenoj detekciji potencijalnih problema prije njihovog prerastanja u ozbiljni konflikt, budući da geologija kao nauka nema razumijevanja za nacionalne granice.

Prvi konkretni rezultati se očekuju tek sredinom 2008. godine, a uspjeh zavisi od broja novih zemalja koje pristanu ustupiti vlastite geološke podatke kako bi se mogle popuniti postojeće praznine.

S ciljem postizanja sveukupne usaglašenosti, prikupljeni podaci će se konvertovati u novi univerzalni jezik geologije GeoSciML.

Realizacija projekta će započeti zvaničnim sastankom geologa od 12. do 16. marta u Brightonu na jugu Velike Britanije. Detaljnije informacije možete pronaći ovdje .