{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Naučnici predstavili najkompletniju kartu svemira

S
26.5.2011. u 10:34
0
5
Naučnici predstavili najkompletniju kartu svemira
0
Naučnici predstavili najkompletniju kartu svemira
Britanski astronomi su predstavili najkompletniju 3D kartu svemira u historiji. Karta 2MASS Redshift Survey (2MRS) obuhvata udaljenost od 380 miliona svjetlosnih godina, a stvarana je tokom deset godina.
Karta svemira se proteže mnogo bliže ka galaktičkoj ravni u odnosu na prethodne. Istraživanjem su ucrtane detaljne oblasti prethodno sakrivene izaa Mliječnog puta, kako bi se bolje razumio njihov utjecaj na njegovo kretanje u odnosu na ostatak svemira.

Karen Masters sa Univerziteta Portsmouth je prezentovala mapu press konferenciji tokom 218. susreta Američkog astonomskog udruženja u Centru Harvard-Smithsonian za astrofiziku u Canbridgeu u državi Massachusetts.

"2MASS Redshift Survey predstavlja predivan novi izgled svemira, posebno u blizini galaktičke ravni. Karta u 3D-u će omogućiti kosmolozima da proučavaju oblasti mnogo detaljnije", rekla je Mastersova.

Naučnici su početkom ovog mjeseca predstavili 3D kartu svemira slične veličine. To je bila jedna od najkompleksnijih karata u historiji.

Oni koji su izradili kartu SDSS III su proučavali najsvjetlije objekte na nebu i stvorili sliku poput one kada se gleda mjesec kroz oblake, pišu britanski mediji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: