Nauka
11

Naučnici postigli najmanju temperaturu u historiji - minus 273,14 stepeni

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Međunarodni tim naučnika uspio je da obori rekord hlađenja bakarnog bloka čiju su temperaturu uspjeli spustiti na nevjerovatnih -273,14 stepeni.

Apsolutna nula se nalazi na 273,15 stepeni i predstavlja do sada nedokučiv cilj fizičara. Ona prestavlja stanje materije u kojem se ista nalazi u najnižem termodinamičkom nivou odnosno ima najnižu energiju.

Teoretski, apsolutna nula ne može biti postignuta, ali naučnici mogu da joj se približe.

Upravo to veliko tehnološko dostignuće, tvrdi Karsten Heeger, jedan od fizičara sa Univerziteta Yale koji je učestvovao u ekperimentu.

Heeger se nalazi na čelu CUORE-a (Cryogenic Underground Observatory for Rare Events), opservatorije koja se bavi izučavanjem kriogenike, nauke koja proučava ponašanje materije na vrlo niskom temperaturama.

Niska temperatura je dostignuta pomoću uređaja kriostata, a razlog za utrku prema rekordu nije bio zbog Guinnessa. Naime, eksperiment je bio dio pripreme za veći podvig koji uključuje izučavanje čudnog ponašanja subatomskih čestica neutrina

Naučnici će pokušati demonstrirati pravu prirodu tih čestica. Shvatanje njihovog ponašanja i odnosa sa antineutrinima dodatno će povećati znanje o odnosu materije i antimaterije u našem svemiru.