{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Naučnici pomoću satelita prebrojavaju pingvine

S
18.4.2012. u 12:45
12
10
Naučnici pomoću satelita prebrojavaju pingvine
12
Naučnici pomoću satelita prebrojavaju pingvine
Broj carskih pingvina, koji žive na Antarktiku, mnogo je veći nego što se mislilo - do tih saznanja došli su naučnici iz SAD i Australije pomoću satelitskih snimaka.
Pomoću satelitskih snimaka i jednog specijalnog kompjuterskog programa naučnici iz SAD, Engleske i Australije uspjeli su da odrede njihov broj.

Prebrojano je 595.000 odraslih životinja. Do sada se procjenjivalo da ih ima između 270.000 i 350.000.

Istraživači su analizirali snimke koji su nastali u sezoni parenja 2009. godine. Na njima se vidi 46 kolonija kao skup crnih tačaka.

Pojedine pingvine bilo je teško identifikovati zato što je led na pojedinim mjestima - na kojima su se parili - potamnio od izmeta. Prebrojavanje su otežavale i sjenke.

Te probleme istraživači su riješili pomoću specijalnog kompjuterskog programa.

Na satelitskim snimcima takođe su se vidjele i pojedine kolonije pingvina koje su naseljene u udaljenim oblastima, u kojima temperatura iznosi minus 50 stepeni Celzijusa i koje su teško dostupne.

Prebrojavanje carskih pingvina trebalo bi da pomogne predviđanju daljeg razvoja populacije. Sakupljene informacije takođe su korisne i za važne mjere predostrožnosti koje su neophodne - da bi carski pingvnini mogli biti zaštićeni od klimatskih promjena , prenose agencije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: