Nauka
0

Naučnici pokušavaju stvoriti meso i spriječiti ubijanje životinja

Sarajevo-x.com
Profesor Mark Post dobio je 300.000 eura da napravi jedan hamburger. Mnogi su odmah pomislili da je ovo najlakši zadatak ikada. Međutim, zadatak koji profesor mora ispuniti zahtijeva od njega da ne koristi meso nijedne životinje i da opet napravi hamburger.

Profesor Post je jedna od malobrojnih osoba koja to zapravo i može uraditi. Kao šef Odjela vaskularne fiziologije na Univerzitetu u Maastrichtu u Holandiji, on je jedan od naučnika koji će pokušati stvoriti meso i tako pokušati smanjiti ubijanje životinja.

Umjesto klaonica koje uzgajaju životinje samo radi mesa, profesor Post će pokušati stvoriti mesni odrezak u laboratoriji iz matičnih ćelija mišića. On to objašnjava kao proces promjene uzgoja životinja na farmama u uzgoj mesa u fabrikama. Matične ćelije su posebna vrsta ćelija koje se mogu same umnožavati.

Prema navodima UN-a, potreba za mesom će se udvostručiti do 2050. godine. U istom tom izvještaju se navodi da životinje koje se uzgajaju za potrebe mesa, konzumiraju 10 posto tekuće vode na svijetu. Ukoliko bi se stvorilo vještačko meso, uveliko bi zadovoljilo potrebu za mesom. Također, mnogi vegetarijanski lobiji ukazuju na zaštitu životinja i na činjenicu da način na koji proizvodimo meso nije održiv proces zbog troškova koji prate takvu vrtsu proizvodnje.

Sredinom 20. vijeka, Dutchman Willem van Eelen, student medicine je također imao slične ideje koje nikada nije realizovao. I NASA je bila zainteresovana da na ovaj način hrani svoje astronaute, ali su odustali od te ideje.