Nauka
0

Naučnici planiraju otkriti zašto nedostaje komad zemlje ispod Atlantika

Sarajevo-x.com
Tim britanskih naučnika isplovio je jučer na šestosedmičnu misiju kako bi otkrili zašto ispod Atlantskog oceana nedostaje ogroman dio Zemljine kore.

Istraživački tim će pregledati područje koje se nalazi oko 3.000 – 4.000 ispod površine mora gdje Zemljin omotač, duboki sloj u unutrašnjosti Zemlje koji je inače pokriven korom debelom nekoliko kilometara, sada stoji otkriven na morskom dnu.

Stručnjaci su rupu na sredini Atlantika opisali kao “otvorenu ranu” na oceanskom dnu, a koja zaokuplja pažnju naučnika već pet godina.

“Znamo jako malo o tom fenomenu. Ovo je pravi izazov za naša dosadašnja saznanja o površini Zemlje ispod oceana.”, izjavio je naučnik Bramley Murton.

Ono što najviše interesuje naučnike jeste kako je rupa nastala – da li je ona posljedica neke velike geološke “greške” ili se na tom mjestu kora nikad nije ni formirala. Naučnici čak sumnjaju da je ovo tek mali dio otkrića te da na našoj planeti nedostaje nekoliko miliona kvadratnih kilometara oceanskog omotača.

Naučnici također tvrde da ova pojava ne predstavlja opasnost za našu planetu jer je to prirodan proces te da se važnost ovog projekta ogleda u sticanju novih saznanja o procesima unutar Zemlje.