{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Naučnici otkrili tajnu mjehurića u šampanjcu

20.9.2012. u 18:14
9
3
Naučnici otkrili tajnu mjehurića u šampanjcu
9
Naučnici otkrili tajnu mjehurića u šampanjcu
Francuski naučnik Gerard Liger-Belair, koji predaje na Univerzitetu u Reimsu, je zajedno sa naučnicima Guillaumeom Polidorijem i Philippeom Jeandetom pokušao otkriti tačnu ulogu mjehurića u aromi šampanjca. Oni su napravili i čaše kojima se mogu mjeriti putanje protoka mjehurića.
U laboratoriji u koju se svakodnevno dopremaju nove količine vrhunskog šampanjca, Liger-Belair pokušava odgonetnuti šta to ovom piću daje sjaj i okus.

"Flaša šampanjca bez svojih deset miliona mjehurića bi zaista bila tužan prizor. To ne bi bilo dobro vino. Srce šampanjca su mjehurići", kaže Liger-Belair.

Šampanjac se proizvodi kroz dva striktno kontrolisana procesa.

Kao prvo, proizvodi se vino od grožđa, koje raste u regiji Champagne, istočno od Pariza. Nakon toga se u vino ubacuje malena količina kvasca i šećer. Flaša se pohranjuje grlom okrenutim prema zemlji i svaki dan se rotira kako bi se naslage nastale fermentacijom sakupile oko grla, koje se onda zaledi kako bi nastala čvrsta masa, koja se potom odstranjuje. Flaša se nakon toga zatvara plutanim čepom i žicom i ostavlja se da sazri.

"Otkrili smo stvari koje su povezane samo sa šampanjcem, stvari koje se ne mogu vidjeti nigdje drugdje", kaže Liger-Belair.

Način na koji se mjehurići formiraju, dižu i sakupljaju u čaši određuje vizualnu privlačnost šampanjca. Kada primaknete čašu ustima, mjehurići će rasprskavati molekule arome u vaš nos, a kada popijete gutljaj, ti isti mjehurići će davati poseban okus vinu.

Mjehurići se formiraju samo na mjestima gdje se nalaze mikroskopske čestice nečistoća. Ukoliko je čaša uzeta iz mašine za pranje suđa, broj mjehurića će biti mnogo manji. Zbog toga vrhunski proizvođači čaša sada koriste lasere kako bi na dnu čaša napravili sitne neravnine oko kojih će se formirati mjehurići, koji će se nakon toga uzdizati na površinu na kontrolisan način.

Naučnici su dali odgovor i na dugogodišnje pitanje da li šampanjac treba piti iz dugih čaša ili iz manjih čaša u obliku kupe. Prema njihovim rezultatima, plitke čaše u obliku kupe mnogo brže otpuštaju ugljendioksid, pa je za najbolji ugođaj potrebno piti iz dugih čaša.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: