{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Naučnici otkrili preko 50 novih vrsta na Borneu

S
20.12.2006. u 08:16
0
0
Naučnici otkrili preko 50 novih vrsta na Borneu
0
Naučnici otkrili preko 50 novih vrsta na Borneu
Reuters
U nekoliko posljednjih godina u šumama Bornea su otkrivene nekolicine novih vrsta životinja i biljaka, uključujući soma sa isturenim zubima i šumsku žabu sa svijetlim zelenim očima.
Otkrića uključuju 30 jedinstvenih ribljih vrsta, dvije vrste šumskih žaba, 16 vrsta džumbira, tri vrste drveća i jedna vrsta biljke sa velikim lišćem.

''Otkrića postavljaju Borneo na prvo mjesto između najvažnih centara biodiverziteta na svijetu'', izjavio je Stuart Chapman, WWF koordinator za Borneo program. ''Što više tražimo, više nalazimo'', dodaje on.

Naučnici su pronašli minijaturnu ribu – drugog svjetskog najmanjeg kralježnjaka, koji je dužine manje od 1cm, a živi u acidnim močvarama u unutrašnjosti ostrva.

Otkrića uključuju i šest sijamskih borbenih riba, te soma sa isturenim zubima i ljepljivim stomakom koji mu omogućava da se pričvrsti za stijenje.

Najveći broj vrsta je otkriven u ''srcu Bornea'', području od 220.000 km2 , visoravni koja je pokrivena ekvatorijalnom prašumom.

Od 1996. sječa šume u Indoneziji se povećala na 2 miliona hektara godišnje i danas je ostalo oko polovine originalne indonezijske prašume.

Konzervacijska grupa WWF-a se nada da će Indonezija, Bruneji i Malezija, koji zajednički adminstriraju Borneom, raditi na očuvanju centralnog prašumskog područja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: