Nauka
0

Naučnici otkrili ocean ispod Azije

Sarajevo-x.com
Naučnici su prilikom skeniranja seizmičkih valova otkrili podzemni “ocean” veličine Arktičkog oceana stotinama kilometara ispod površine istočne Azije.

Međutim, do podzemnog oceana je praktički nemoguće doći jer je od površine zemlje odvojen sa 700 do 1.400 kilometara vlažnih stijena.

Naučnici si već dobili dosta upita da li bi se možda moglo raditi o vodi koja je preplavila zemlju u tzv. Noinoj poplavi, ali naučnici tvrde da to ne može biti slučaj jer se ne radi o pravom oceanu.

Naime, voda čini tek možda 0,1 posto podzemnih stijena. Međutim, s obzirom da se vodena površina prostire od Indonezije do sjevera Rusije, to je poprilična količina vode koja se ne može zanemariti.

Naučnici se nadaju da će im ovo otkriće pomoći da bolje razumiju procese koji se dešavaju ispod Zemljine kore te formiranje vulkanskih regija poput Islanda i Havaja. Naime, naučnici vjeruju da bi postojanje većih vodenih površina ispod zemlje moglo uticati na brže otapanje stijena, a samim tim i stvaranje vulkanske lave.