{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Naučnici otkrili najveći solarni sistem registriran do sada u svemiru

A
27.1.2016. u 17:38
3
27
Naučnici otkrili najveći solarni sistem registriran do sada u svemiru
3
Naučnici otkrili najveći solarni sistem registriran do sada u svemiru
Foto: EPA
Istražujući planetu za koju su mislili da slobodno luta svemirom, grupa naučnika i astronoma je otkrila da se ona ustvari kreće u orbiti oko svoje zvijezde od koje je udaljena oko bilion kilometara.
Naučnici su tako otkrili najveći solarni sistem do sada registriran u svemiru, a čine ga planeta 2MASS J2126-8140 i crvena zvijezda TYC 9486-927-1 oko koje se ta planeta kreće.

Udaljenost između planete i zvijezde u centru novootkrivenog sistema je 7.000 veća od udaljenosti između Zemlje i Sunca.

Za jedan krug oko njene zvijezde, planeti pomenutog sistema je potrebno oko milion godina da napravi jedan krug oko svoje zvijezde.

Profesor s Nacionalnog univerziteta u Australiji Simon Murphy je kazao da je novootkriveni solarni sistem trostruko veći od dosad poznatog najvećeg sistema u svemiru. Tvrdi da su i naučnici iznenađeni da tako lagan objekat orbitira na tako velikoj udaljenosti od svoje zvijezde.

Zvijezda 2MASS J2126-8140 je čak 15 puta veća od Jupitera, najveće planete našeg sunčevog sistema.

Novootkriveni solarni sistem je od Zemlje udaljen oko 100 svjetlosnih godina ili šest oktiliona milja (ovaj broj ima 27 nula).

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: