Krater Yarrabubba
8

Naučnici otkrili najstariji udar asteroida na Zemlji koji je mogao okončati ledeno doba

Dž. L.
Foto: Međunarodna svemirska stanica
Foto: Međunarodna svemirska stanica
Naučnici su u Australiji otkrili najstariji krater koji je udar asteroida ostavio na Zemlji, a koji bi mogao pojasniti kako se naša planeta uzdigla iz ledenog doba.

Asteroid je pogodio Yarrabubbu u zapadnoj Australiji prije otprilike 2,2 milijarde godina, što ovaj krater čini starim približno polovini godina postojanja Zemlje, kažu istraživači. Pretpostavlja se da je on zapravo okončao ledeno doba.

Naučnici su do ovog zaključka doši ispitivanjem minerala pronađenih u stijenama na lokaciji gdje je asteroid udario Zemlju. Kažu kako je ovo otkriće uzbudljivo, jer bi moglo predstavljati događaj zagrijavanja naše planete tokom te ere.

Foto: Univerzitet Curtin
Foto: Univerzitet Curtin

Krater Yarrabubba ustvari je otkriven 1979. godine, ali geolozi nikada ranije nisu procijenili koliko je star. Uz milijarde godina erozije, krater nije vidljiv ljudskom oku. Stoga su naučnici mapirali "ožiljke" kratera u magnetnom polju tog područja kako bi odredili njegov promjer od 70 kilometara.

"Ovdje je pejzaž zapravo vrlo ravan, jer je toliko star, ali stijene su veoma izrazite", rekao je istraživač Chris Chriskkland za BBC.

Kako bi utvrdili kada je asteroid pogodio Zemlju, tim je pregledao sićušne kristale cirkona i monazita u stijenama. Kažu da su bili šokirani jer se mogu čitati poput prstenova na stablima.

Ovi kristali sadrže male količine uranija, a s obzirom na to da se uranij pretvara u olovo konzistentnim tempom, istraživači su bili u mogućnosti izračunati koliko je vremena prošlo od udara asteroida.

Foto: Univerzitet Curtin
Foto: Univerzitet Curtin

Tako je krater Yarrabubbu za najmanje 200 miliona godina stariji od druge strukture ovog tipa, odnosno udara asteroida u Vredefort Domu u Južnoj Africi.

Naučnici kažu da apsolutno postoji mogućnost da se negdje na Zemlji krije stariji krater koji samo čeka da bude otkriven, ali što su stariji teže ih je pronaći zbog ponašanja Zemljine kore.