Južna Koreja
0

Naučnici otkrili gen povezan s Alzheimerovom bolešću

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Južnokorejski stručnjaci su otkrili gen koji su doveli u vezu s Alzheimerovom bolešću, što bi moglo da pomogne da se već u bližoj budućnosti smanji broj osoba koji pate od ovog neurološkog poremećaja.

Tim sa seulskog Nacionalnog univerziteta, koji je predvodio profesor Suh Yu-hun, izolovao je gen S100a9, koji je izgleda odgovoran za ireverzibilno oboljenje koje pogađa veliki broj uglavnom starijih osoba širom svijeta, prenosi agencija Yonhap.

Ovo je prvi put da je taj gen doveden u vezu s Alzheimerovom bolešću. Južnokorejski stručnjaci su do tog otkrića došli utvrdivši pretjeranu aktivnost ovog gena kod pacijenata s demencijom.

Kada je miševima koji su bili genetski manipulisani da obole od Alzheimera, ubrizgan tzv. "utišavač gena" (SiRNA), utvrđeno je da se time zaustavljalo pogoršanje stanja ćelija mozga.

SiRNA je, naime, omela aktivnost gena S100a9, praktično usporavajući gubitak pamćenja i ostale simptome Alzheimera, što može da otvori nove puteve liječenja te bolesti.

To bi bilo od ogromnog značaja, budući da oko 10 posto osoba starijih od 65 godina pate od Alzheimera ili drugih tipova demencije, a kod osoba starijih od 85 godina učestalost čak premašuje 50 posto.

Procjenjuje se da samo u Južnoj Koreji od demencije pati 400.000 do 500.000 osoba, što ovu bolest čini učestalom koliko i rak, od kojeg boluje 430.000 Južnokorejaca.