Nauka
0

Naučnici opisuju Titan kao smrznuti svijet narančaste boje

NINA
Dužnosnici Evropske agencije za svemirska istraživanja (ESA) saopštili su da još uvijek proučavaju fotografije i telemetrijske podatke koje je na Zemlju poslala evropska sonda Huygens, nakon što se uz pomoć padobrana spustila na površinu Titana.

Naučnici kažu da fotografije atmosfere i površine Titana, koje su stigle na Zemlju preko svemirske letjelice Cassini, pokazuju obalna područja, s oblacima sličnim magli i do 20 kilometara nad površinom. Neki podaci ukazuju i na korita, koje je usjekla tekućina na putu u more metana.

Gusta atmosfera najvećeg Saturnovog mjeseca Titana sastavljena je od dušika i metana te prema uvjerenju naučnika nalikuje atmosferi kakva je vladala na Zemlji prije pojavljivanja života, odnosno prije više milijardi godina. Naučnici opisuju Titan kao smrznuti svijet narančaste boje, na kojem zaleđene stijene mjestimice pokrivaju površinu izgleda vlažnog pijeska.

Niko za sada ne zna od čega se sastoji tlo na koje je sletio Huygens, no naučnici vjeruju da je prilično mekano, jer je letjelica utonula na dubinu od 15 centimetara.