"Oživjeli" izumrlu vrstu
2

Naučnici od skeleta velikog prahistorijskog guštera napravili hodajućeg robota

Klix.ba
Evropski naučnici su "oživjeli" prahistorijsko četveronožno biće, koje je živjelo prije dinosaura, proučavajući njegov hod te kreirajući robotski model koji može hodati baš kao i prava životinja prije 280 miliona godina.

Model je rezultat detaljnog istraživanja koje je proveo multidisciplinarni tim koji je predvodio John Nyakatura s Univerziteta u Berlinu u Njemačkoj.

Zadatak je bilo moguće obaviti jer je skelet izumrle vrste u potpunosti sačuvan, kao i njegovi fosilni tragovi. Naučnici su skenirali skelet i kreirali 3D digitalni model koji se može kretati.

Međutim, to nije bilo dovoljno da se ustanovi kako se biće kretalo, jer to ovisi o nizu različitih faktora kao što je količina hrskavice, ugao pod kojim se može saviti kičma i slično. Naučnici su pokušali odrediti raspon pokreta za svaki zglob te su "prisilili" digitalni model da hoda po tragovima koraka. Kako bi bili precizniji u svojoj simulaciji, naučnici su snimili hod modernih vrsta kao što su iguana i kajman te su ustanovili četiri ključna parametra, snagu, ravnotežu, preciznost i drugo. Ove metode su znatno suzile listu načina mogućeg hoda, ali kompjuter nije uzeo u obzir gravitaciju i druge fizičke faktore.

Stoga su naučnici otišli korak naprijed i napravili pokretni simulacijski model nazvan OroBot, koji im je omogućio da provjere svoje teze. Oni sada vjeruju da bi prahistorijski gušteri mogli otići dalje od vode nego se ranije vjerovalo.

Model je prilično precizan s obzirom na ograničenu količinu podataka, ali su neke stvari i dalje nepoznanica. Paleontolozi su kreirali internet-stranicu gdje se svako može poigrati s parametrima i mijenjati način hoda guštera.

Istraživanje može naučnicima dati uvid u to koliko su se brzo vrste koje su hodale kopnom prilagođavale okolini te im omogućiti slična "oživljavanja" davno izumrlih životinja.

Vezani članci