Borba protiv AIDS-a
0

Naučnici napravili "molekularni kondom"

Sarajevo-x.com
Patrick Kiser
Patrick Kiser
Naučnici Univerzitet u Utahu su razvili novu vrstu "molekularnog kondoma" koji treba zaštititi afričke i druge siromašne žene od AIDS-a.

Prije seksualnog odnosa, žene će u vaginu staviti specijalni vaginalni gel, koji se u dodiru sa spermom pretvara u polučvrstu supstancu i na taj način "zarobljava" virus AIDS-a, onemogućavajući inficiranje vaginalnih ćelija.

"Prvi korak u komplikovanom procesu inficiranja HIV-om je da se virus širi iz sperme na vaginalno tkivo. Mi na ovaj način želimo onemogućiti taj prvi korak", kaže Patrick Kiser, profesor Univerziteta u Utahu.

"Mi smo osmislili prvi vaginalni gel koji je napravljen da zaustavi kretanje virusa AIDS-a. To je jedinstveno. Ne postoji ništa slično ovom gelu. Napravili smo to kako bismo razvili tehnologiju koja će omogućiti ženama da se zaštite od HIV-a bez pristanka njihovog partnera", dodao je profesor.

"Ovo je vrlo važno, posebno za žene u Africi i južnoj Aziji gdje u nekim skupinama razvrstanim po godinama ima čak 60 posto žena zaraženih HIV-om. U ovim područjima, žene se ne potiču da tjeraju svog partnera da koristi kondom", zaključio je Kiser.

Rezultati utjecaja novog gela na sprečavanje širenja AIDS-a bit će objavljeni krajem ove sedmice u časopisu Advanced Functional Materials.