{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Naučnici napravili "molekularni kondom"

S
12.8.2009. u 15:20
0
67
Naučnici napravili "molekularni kondom"
0
Naučnici napravili "molekularni kondom"
Patrick Kiser
Naučnici Univerzitet u Utahu su razvili novu vrstu "molekularnog kondoma" koji treba zaštititi afričke i druge siromašne žene od AIDS-a.
Prije seksualnog odnosa, žene će u vaginu staviti specijalni vaginalni gel, koji se u dodiru sa spermom pretvara u polučvrstu supstancu i na taj način "zarobljava" virus AIDS-a, onemogućavajući inficiranje vaginalnih ćelija.

"Prvi korak u komplikovanom procesu inficiranja HIV-om je da se virus širi iz sperme na vaginalno tkivo. Mi na ovaj način želimo onemogućiti taj prvi korak", kaže Patrick Kiser, profesor Univerziteta u Utahu.

"Mi smo osmislili prvi vaginalni gel koji je napravljen da zaustavi kretanje virusa AIDS-a. To je jedinstveno. Ne postoji ništa slično ovom gelu. Napravili smo to kako bismo razvili tehnologiju koja će omogućiti ženama da se zaštite od HIV-a bez pristanka njihovog partnera", dodao je profesor.

"Ovo je vrlo važno, posebno za žene u Africi i južnoj Aziji gdje u nekim skupinama razvrstanim po godinama ima čak 60 posto žena zaraženih HIV-om. U ovim područjima, žene se ne potiču da tjeraju svog partnera da koristi kondom", zaključio je Kiser.

Rezultati utjecaja novog gela na sprečavanje širenja AIDS-a bit će objavljeni krajem ove sedmice u časopisu Advanced Functional Materials.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: