Nauka
0

Naučnici na Spitsbergenu prvi vidjeli pomračenje Sunca

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Prvi ruski očevici današnjeg pomračenja Sunca bili su naučnici na opservatoriju arhipelaga Spitsbergen kao i graničari na karauli Nagurskaja na arhipelagu Zemlje Franje Josifa, u Sjevernom ledenom okeanu.

Rijetku priliku imali su i strani turisti na ruskom brodu "Polaris" i atomskom ledolomcu "Jamal" na krstarenju po Arktiku, koji su se našli u toj oblasti, javio je dopisnik Tanjuga iz Moskve.

U jeku ljeta vidjeti skoro potpuno pomračenje Sunca na geografskim širinama Arktika prilika je koja se pruža jednom u približno 100 godina.

Prirodni fenomen potpunog zamračenja Sunca pripremili su se da prate stanovnici Novosibirska, Najabrska, Barnaula, Gorno-Altajska, Nadima i drugih gradova zapadnog Sibira.

U Novosibirsk je radi toga doputovalo oko 15.000 turista iz cijele Rusije i inostranstva.

Svih 87 hotela u ovom, trećem po veličini ruskom gradu, bilo je bukirano za ovaj događaj još 2003. godine.

Vlasti su čak morale da postave kamp da bi smjestili sve one koji su iz raznih krajeva zemlje, ali i inostranstva, pohrlili u Novosibirsk da prate pomračenje.

Na posebno ustanovljenim "osmatračnicama" u gradu bili su postavljeni teleskopi, a prirodni fenomen je dočekan aplauzima.

Osiguravajući zavodi Novosibirska, koji je u potpunoj tami bio nešto više od dva minuta, obećavaju isplatu naknade svojim klijentima ako im zbog pomračenja bude oštećen vid.

Ljekari su upozorili da se pomračenje ne posmatra "golim okom", već sa specijalnim naočalama ili kroz staklo sa filterom, jer može biti oštećena mrežnjača.

Glavni grad ruske republike Altaj, Gorno-Altajsk, bio je također u mraku, ali su spektakli pokvarili gusti oblaci koji su pokrili Sunce.

Sljedeći put, prema procjenama, prirodni fenomen bit će u Altaju moguće vidjeti tek za 200 godina.

Stanovnici Moskve imali su priliku da u 14.08 po lokalnom vremenu budu svjedoci maksimalne faze nepotpunog zamračenja, kada je Mjesec prekrio sunčevu loptu skoro 58 posto.

U Moskvi su do sada registrirana tek četiri potpuna pomračenja Sunca - 1140., 1450., 1476. i 1887. godine.

Sljedeći put pomračenje na teritoriji Rusije bit će moguće vidjeti tek 2061. godine.

U susjednoj Norveškoj, arktički arhipelag Svalbard bio je jedno od mjesta na planeti koje je astronomima i ljubiteljima prirodnih pojava pružilo priliku da dožive gotovo potpuno pomračenje Sunca.

U Longjerbjenu, glavnom naseljenom mjestu na arhipelagu, posmatrači su mogli da vide pomračenje Sunca od 93 posto, za razliku od pomračenja od 80 ili od 50 posto koje se moglo vidjeti na sjeveru Norveške, odnosno u glavnom gradu Oslu.

Oko 1.000 ljudi okupilo se danas u Frogner parku u Oslu da bi promatrali pomračenje.

Totalno pomračenje Sunca moglo je danas da se vidi samo iz pojedinih dijelova zemljine kugle - sa sjeveroistočnog oboda Kanade i gornjih dijelova Grenlanda, iz dijelova Rusije, Narodne Republike Kine i Mongolije, uključujući i pustinju Gobi.

Prvo novo pomračenje Sunca "zakazano" je na nebu iznad Sjeverne Amerike 2017. godine.