Komični eksperiment
5

Naučnici koji su aligatoru dali helij osvojili "satiričnog Nobela"

Dž. L.
Tim naučnika koji je stavio aligatora u komoru ispunjenu helijem i nagovorio ga da "viče", osvojio je Ig Nobelovu nagradu koja se dodjeljuje za komične i neobične naučne eksperimente.

Ljudi zvuče poput Minnie Mouse nakon udisanja helija, ali čini se da je naučnike zaintrigiralo kako bi zazvučali aligatori. Grupa koju su predvodili istraživači iz Austrije i Japana pokušala je otkriti da li se glasovne sposobnosti aligatora mogu povezati s veličinom njihovih tijela, što je komisija za dodjelu Ig Nobel nagrada prepoznala kao zanimljivo istraživanje.

"Naše pitanje je bilo imaju li aligatori rezonanciju vokalnog trakta poput ljudskog govora. Najteži dio bio je navesti aligatora da udiše helij", kazao je biolog Tecumseh Fitch, član istraživačkog tima.

Ipak, istraživači su riješili ovaj problem tako što su ubacili ženku aligatora u nepropusnu komoru u koju su napumpali helij. Ističu kako to nije naštetilo životinji ni na koji način. Aligator na heliju nije zaškripao, ali je zvučao kao da podriguje. Ipak, to se u mnogome razliku od zvukova koje aligatori inače ispušaju, što su istraživači i prikazali u videu.

Podsjetimo, Ig Nobelove nagrade se dodjeljuju od 1991. godine kao parodija ili satira na stvarne Nobelove nagrade koja se dodjeljuje neobičnim ili trivijalnim ekperimentima. Ovogodišnja ceremonija održana je putem live prijenosa kao rezultat pandemije.

Nagrade Ig Nobel svake godine se dodjeljuju za tradicionalne discipline kao što su fizika, hemija, fiziologija, književnosti i mir, ali i za druge kategorije kao što su javno zdravstvo, ekologija i slično, ovisno kako to okolnosti zahtijevaju.