{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Naučnici izumili svileni "plašt za nevidljivost"

S
14.8.2010. u 19:18
0
5
Naučnici izumili svileni "plašt za nevidljivost"
0
Naučnici izumili svileni "plašt za nevidljivost"
Čitatelji knjiga o čarobnjaku Harryju Potteru sjetit će se svjetlucavog plašta koji onome ko ga nosi daje moć da postane nevidljiv. Ova naučnofantastična ideja postala je bliska realnosti.
Naučnici univerziteta Tufts i Boston stvorili su mali "plašt za nevidljivost" sačinjen od zlatom protkane svile.

Komad platna veličine jednog kvadratnog centimetra izrađen je od jedinstvenog novog materijala poznatog kao metamaterijal i zasad funkcioniše samo pod terahercnim zrakama (T-zrakama). Ipak, naučnici se nadaju da će u skorijoj budućnosti isti princip biti primijenjen na druge talasne dužine, pa i s vremenom na spektar vidljive svjetlosti.

Za razliku od većine materijala čije optičke karakteristike, poput boje, dolaze iz hemijskih sastojaka, kod metamaterijala karakteristike su vezane za fizičku strukturu, navodi "Discovery News".

U ovom slučaju naučnici iz Bostona su stvorili metamaterijal iz 10.000 zlatnih rezonatora na površini od 1 cm2 svile.

Naučni portal "Popular Science" detaljno je opisao ostatak eksperimenta objašnjavajući da je "plašt" pogođen terahercnim valovima, koji bi inače samo prošli kroz njega. U ovom slučaju otkrili su rezonancu. Zatim su u materijal ugradili svilu, kao biokompatibilan materijal.

Naučnici očekuju da će metamaterijale moći koristiti u biomedicinske svrhe, ali i u odbrambene. Svilu će, smatraju oni, ljudsko tijelo lakše prihvatiti od drugih implantata. Zlatom "ispisana" svila također je fleksibilnija od drugih metamaterijala.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: