Velika Britanija
0

Naučnici iz rezervnih embrija proizveli crvena krvna zrnca

Sarajevo-x.com
Britanski naučnici su iz rezervnih IVF-embrija uspjeli proizvesti crvena krvna zrnca u projektu vrijednom više miliona eura, čiji je cilj proizvesti sintetičku krv.

Naučnici su koristili više od stotinu rezervnih embrija koji su ostali višak nakon liječenja u klinikama za plodnost, kako bi se stvorilo nekoliko linija embrionalnih matičnih ćelija.

Jedna od ovih linija, poznata pod nazivom RC-7, pretvorena je u matične krvne ćelije, a nakon toga u crvene krvne ćelije koje sadrže hemoglobin, zadužen za prenos kisika.

Prema riječima naučnika, cilj istraživanja vrijednog 3,6 miliona eura je proizvesti genetski programirane ćelije koje bi se pretvorile u 0 negativnu krvnu grupu. Ova krvna grupa je univerzalna i može se koristiti za transfuziju svim ljudima bez obzira na njihovu krvnu grupu i to bez straha da je tijelo odbaci. 0 negativnu grupu posjeduje samo 7% populacije.

Naučnici tvrde da će ovo otkriće prekinuti ovisnost o dobrovoljnim davateljima krvi kako bi se obezbijedile potrebne količine krvi čijom se transfuzijom spašavaju mnogi ljudski životi.

Sintetička krv garantovano ne sadrži bilo kakve infekcije. Da bi se proizvela sintetička krv, embrioni trebaju biti stari nekoliko dana.

Ključni preduslov za sintetičku krv je da njena proizvodnja bude jeftinija od krvi davalaca.

Zalihama krvi konstantno prijeti opasnost od nestašice, jer je samo u Britaniji godišnje potrebno oko 2,5 miliona transfuzija.

Kako bi se dobila regulatorna dozvola, u projektu su proizvedene četiri linije embrionalnih matičnih ćelija koje su dovoljne za testove na ljudima. Prvi klinički testovi se očekuju za pet godina.

Proizvodnja sintetičke krvi bi mogla napraviti veliku revoluciju u medicini i zauvijek riješiti problem nestašice zaliha krvi.