{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Naučnici ispituju gen koji uzrokuje šizofreniju

S
22.3.2009. u 08:46
0
1
Naučnici ispituju gen koji uzrokuje šizofreniju
0
Naučnici ispituju gen koji uzrokuje šizofreniju
Američki tim naučnika sa Instituta Howard Hughes Medical otkrio je da je mutirani gen DISC1 glavni razlog poremećaja u razvoju i rastu moždanih ćelija. Naučnici smatraju da je ovaj gen glavni uzročnik pojave šizofrenije, te su vršili istraživanje na miševima kod kojih su se nakon ugrađivanja gena DISC1 pojavili simptomi ove bolesti, piše BBC.
I naučnici s Univerziteta u Edinburghu su došli do sličnih podataka, te se prema dobivenim podacima smatra da bi ovaj gen mogao imati ključnu ulogu u nastajanju i liječenju šizofrenije.

Inače, DISC1 je otkriven 2000. godine kod jedne škotske porodice koja je patila od mentalnih poremećaja. Kod svih članova je pronađen mutirani oblik ovog gena koji izaziva šizofreniju, te druge oblike poremećaju u raspoloženju.

Simptomi šizofrenije se najčešće pojavljuju pred kraj adolesentnog doba, a najčešće se manifestuju u obliku halucinacija, poremećaja u raspoloženju, depresiji i paranoji.

Istraživanje naučnika je pokazalo da gen DISC1 djeluje poput litija, lijeka koji se prepisuje duševnim bolesnicima kako bi im se stabiliziralo raspoloženje.

Testovi su urađeni na miševima kod kojih se nakon ubrizgavanja gena DISC1 pojavila šizofrenija, no nakon toga naučnici su im davali određene doze litija što je doprinjelo poboljšanju njihovog raspoloženja.

„Saznanje da je upravo ovaj gen uzročnik nastanka šizofrenije omogućilo nam je da odemo jedan korak dalje u medicinskim istraživanjima i upravo taj korak će nam omogućiti da pronađemo lijek kojim će se moći liječiti šizofrenija, depresija, te ostale bolesti poremećaja raspoloženja“, kazao je Li-Heui Tsai, koji je rukovodio ovim istraživanjem.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: