Nauka
3

Naučnici dizajnirali biobota

Klix.ba
Naučnici sa Univerziteta u Illinoisu su razvili biobota, sedam milimetara dugu 3D biološku mašinu. Mašina je napravljena od hidrogela i srčanih ćelija pacova i može se sama kretati. Projekt za cilj ima imitiranje prirode kako bi se kreirali efikasniji roboti koji bi imali niz različitih aplikacija.

"Ideja iza projekta je ta da ako uspijemo dizajnirati nešto sa biološkim strukturama moći ćemo koristiti moć ćelija i prirode kako bismo se suočili sa izazovima društva. Kao inžinjeri mi smo uvijek radili sa tvrdim materijalima, materijalima koji su vrlo predvidljivi. Međutim, postoji nebrojeno mnogo aplikacija gdje priroda rješava probleme na neke elegantne načine. Ukoliko naučimo kako da sastavljamo stvari uz pomoć ćelija, mi ćemo moći replicirati neke od tih načina", kazao je Rashid Bashir, vođa projekta.

Robot ima jednu dugu tanku nogu prekrivenu srčanim ćelijama pacova koja je pričvršćena na drugu, krutu nogu. Kako bi se robot kretao, ćelije prave otkucaje zbog kojih noga pulsira, što čini da se cijeli robot kreće naprijed. Ova tehnologija ima potencijal za korištenje u svrhu medicinskih senzora i čišćenja toksičnog otpada, prenosi Mashable.