{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Naučnici će pokušati klonirati mamuta

13.9.2012. u 18:52
12
13
Naučnici će pokušati klonirati mamuta
12
Naučnici će pokušati klonirati mamuta
Naučnici koji su pronašli dobro očuvane ostatke mamuta u zabačenim dijelovima Rusije se nadaju da oni sadrže dovoljno potrebnog materijala kako bi se dugo izumrla životinja mogla klonirati.
Međunarodni tim, sa ruskom ekipom na čelu, je pronašla ostatke, uključujući krzno i koštanu srž, na području Ust-Yansk u regionu Yakutia na ruskoj arktičkoj obali, prenosi Reuters.

"Naredni korak je potraga za živim ćelijama u materijalu koji je očuvan u sibirskom ledu. Sve što nam je potrebno je jedna živa ćelija. Nakon toga nam neće biti problem da stvorimo desetine hiljada novih ćelija. Nadamo se da je hladnoća sačuvala neke ćelije u životu. Međutim, znamo da je mogućnost jako mala", rekao je Semyon Grigoryev, ruski naučnik koji je predvodio ekspediciju, u kojoj su učestvovali još i naučnici iz Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Južne Koreje, Švedske i Velike Britanije.

Ostaci mamuta su pronađeni prošle sedmice tokom naučne ekspedicije Yana 2012 na dubini od oko pet do šest metara. Prije dvije godine su u istoj regiji pronađeni ostaci 40.000 godina stare ženke mamuta, na kojoj, nažalost, nije bilo živih ćelija.

Potragu za živim ćelijama će predvoditi južnokorejski naučnik Hwang Woo Suk.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: