Velika Britanija
0

Naučnici bi mogli stvoriti spermu od koštane srži

Sarajevo-x.com
Britanski naučnici su spremni započeti pretvaranje koštane srži žena u spermu što bi u potpunosti moglo izbaciti muškarce iz procesa stvaranja života. Ukoliko bi ovaj metod uspio, mnoge lezbejke širom svijeta ne bi više morale pomoću donirane sperme začeti svoju djecu ili ih usvajati.

Ukoliko britanski naučnici uspješnu budu stvorili spermu od koštane srži uzete od žene, takav bi potez mogao u potpunosti izbaciti muškarce iz procesa stvaranja života, izvještava Daily Mail.

Ipak, i homoseksualci bi mogli učiniti isto te zatražiti od naučnika da iz njihove koštane srži naprave jajašca. Problem, međutim, nastaje nakon toga s obzirom da još uvijek nije moguće da muškarac iznese trudnoću.

Naučnici u Velikoj Britaniji dobili su dozvolu za vršenje ovakvog naučnog eksperimenta, a sa zadatkom će početi za dva mjeseca. Ipak, prema njihovim procjenama, dobijanje "rane" sperme koja nije sposobna oploditi jajašce bit će moguće tek za dvije godine, a za dobijanje sperme sposobne za oplodnju još dodatne tri.

Ovakvi naučni eksperimenti izazivaju bijes i optužbe pojedinih konzervativnih grupa, ali i onih za borbu za ljudska prava s obzirom da remete do sada poznat biološki proces oplođivanja, izbacujući u potpunosti jedan spol - muškarce.