Nauka
0

Nastupa pomračenje Mjeseca

Sarajevo-x.com
Sjena Zemlje će se odraziti na Mjesec u ranim satima u utorak te polako početi zasjenjivati naš prirodni satelit u potpunosti. Prilikom ovog prirodnog fenomena, Mjesec ćemo sa Zemlje vidjeti u crvenkastoj i narandžastoj boji. Nažalost, u Evropi taj proces nećemo moći vidjeti, ali će u njemu zato moći uživati stanovnici Amerike i djelomično Azije.

Pomračenje Mjeseca nastupa već drugi put ove godine, a moći će ga vidjeti stanovnici Sjeverne i Južne Amerike, prenosi Associated Press.

Stanovnici Evrope, Afrike i Bliskog istoka koji su mogli uživati u prošlom pomračenju koje se dogodilo u martu ove godine, ovaj put neće moći vidjeti ovaj prirodni fenomen.

Pomračenje se dešava kada Zemlja "stane" između Sunca i Mjeseca i blokira sunčeve zrake da prođu do Mjeseca. Ovo se dešava vrlo rijetko jer je Mjesec uglavnom ili iznad ili ispod Zemlje pa ga Sunce može obasjavati nesmetano.

Pomračenje traje čak tri i pol sata, a faza u kojoj je Mjesec crvenkaste ili narandžaste boje traje oko sat i pol.

Tokom totalnog pomračenja, Mjesec neće biti u potpunosti taman jer će ipak nešto Sunčevih zraka dopirati do njega. Zrake će proći kroz našu atmosferu i zbog toga slati crvenkasti odsjaj na Mjesec.

Zbog toga naučnici na pitanje 'Zašto je Mjesec nekada narandžaste boje?' odgovaraju jednostavno: "Zato što je nebo plavo".

Sljedeće potpuno pomračenje Mjeseca će se dogoditi 21. februara 2008. godine, a tada ćemo ga moći vidjeti mi iz Evrope kao i stanovnici Azije i Amerike.