Nauka
0

Nastanak zvijezde donosi vodu na planete

Sarajevo-x.com
Live Science
Live Science
Prateći nastanak nove zvijezde IRAS 4B u konstelaciji Perzej, naučnici su po prvi put vidjeli kako voda putuje prema novonastalim planetama. NASA-in teleskop omogućio je naučnicima da vide taj proces i odrede količinu vode koja "leti" prema planetama. Prema njihovim procjenama ta je količina pet puta veća od ukupne količine svih oceana na Zemlji.

Po prvi put, naučnici su svjedoci kako voda - krucijalni element za postojanje života, putuje prema planetama koje su još uvijek u procesu formiranja, prenosi Reuters.

Zvijezda u nastanku iz naše galaksije, a koja se nalazi u konstelaciji Perzej, "rasipa" vrele kapljice vode koje putuju prema okolnim planetama u nastanku. Prema analizama koje je omogućio NASA-in teleskop, naučnici su uspjeli utvrditi da je količina vode koja se rasipa i isparava pet puta veća od ukupne količine svih oceana na našoj planeti.

Naučnici smatraju da se na jednak ili vrlo sličan način formirao i naš solarni sistem i da su neke količine vode došle upravo tako i na Zemlju.