Nauka
0

NASA: Značajan napredak tokom 2007.

FENA
Za Američku nacionalnu agenciju za istraživanja svemira (NASA) 2007. godina je označila značajan napredak: lansirano je nekoliko misija, prošireno je znanje o procesima na našoj planeti i kozmičkim zbivanjima te nastavljena izgradnja Međunarodne svemirske stanice (ISS).

U augustu prošle godine NASA-ina raketa Delta 2 je ponijela u svemir robotsku sondu Phoenix, koja treba sletjeti na Mars u maju. Ako sve bude išlo po planu, Phoenix treba početi u roku od nekoliko dana po slijetanju slati natrag podatke o Marsovoj sjevernoj polarnoj regiji.

Ova će robotska sonda bilježiti atmosferske podatke, snimati okoliš, te iskopavati ispod površine tragajući za dokazima o mikrobiološkom životu na tome području.

U maju prošle godine NASA-in svemirski opservatorij za rendgenske zrake Chandra okrenuo je svoje teleskope prema jednoj novootkrivenoj umirućoj zvijezdi. Smještena u galaksiji udaljenoj od Zemlje 240 miliona svjetlosnih godina, ovo je nebesko tijelo stvorilo najsjajniju ikada viđenu eksploziju supernove.

Na Zemlji NASA-ini inženjeri su okončali pokuse i testiranja napredne letjelice koja, uz niski stupanj zvučnoga i ispušnog zagađenja, pruža odlične performanse za letenje i možda će postati vozilo zračnog prijevoza budućnosti.

Misije svemirskih raketoplana u junu, augustu i oktobru, označile su velik dio aktivnosti NASA-e u prošloj godini. Te tri misije nastavka izgradnje ISS-a značajno su povećale njezine radne kapacitete i sposobnosti, prenosi VoA.

Opskrba ISS-a električnom energijom više je nego udvostručena, a postavljeni su i svi pripremni dijelovi za pričvršćenje dugo očekivanog evropskog svemirskog laboratorija Columbus.

Dva puta odgođena misija raketoplana Atlantis u decembru sada je na čekanju. Inženjeri NASA-e još uvijek pokušavaju popraviti neispravni sustav senzora za gorivo u raketoplanu u nadi da će sljedeću misiju lansirati što ranije ove godine. Atlantis će dopremiti na ISS laboratorij Columbus.