Najavljen povratak
202

NASA želi poslati astronaute na Mjesec za pet godina

Klix.ba
Američki potpredsjednik Mike Pence je rekao da američka svemirska agencija NASA želi poslati astronaute na Mjesec za pet godina.

Govoreći o nedavnoj uspješno obavljenoj kineskoj robotskoj misiji na Mjesec, Pence je kazao da su Sjedinjene Američke Države danas u svemirskoj utrci baš kao što su bile šezdesetih godina prošlog stoljeća.

NASA je već planirala povratak na Mjesec, ali Penceova izjava jasno govori da je rok ubrzan. On je govorio na sastanku Nacionalnog svemirskog vijeća u Huntsvilleu u Alabami.

"Politika ove administracije i SAD-a je da se američki astronauti vrate na Mjesec u narednih pet godina. Baš kao što su Sjedinjene Američke Države bile prva nacija koja je sletjela na mjesec u 20. stoljeću, mi ćemo biti prva nacija koja je vratila astronaute na Mjesec u 21. stoljeću", dodao je on.

NASA će se fokusirati na južni pol Mjeseca, regiju s dijelovima koji su uvijek u mraku. No, južni pol sadrži rezerve zaleđene vode koju NASA želi pretvoriti u gorivo za letjelicu.

"Vrijeme je za sljedeći ogromni skok, a to je povratak američkih astronauta na Mjesec u narednih pet godina te konstantna prisutnost na Mjesecu, kao i priprema za odlazak američkih astronauta na Mars. Kako bismo ovo ostvarili, NASA se mora transformisati u agilniju organizaciju", istakao je Pence.

"Izazov prihvaćen. Idemo na posao", napisao je na Twitteru NASA-in administrator Jim Bridenstine.

NASA je prethodno najavila cilj koji se odnosi na povratak astronauta na površinu Mjeseca do 2028. godine nakon što u njegovu orbitu do 2024. godine stigne svemirska stanica nazvana Gateway. Međutim, mnogi tvrde da će te rokove biti ekstremno teško ispoštovati.

Za povratak na mjesec je ključna raketa koja će moći ponijeti masivan teret. NASA je razvijala svoj sistem SPS, ali je projekt kasnio i zahtijevao veći budžet. Bridestine je razmišljao o manjoj komercijalnoj raketi, možda onoj koju bi proizvela kompanija SpaceX ili pak Boeing-Lockheed Martin u partnerstvu s United Launch Allianceom kako bi se dobila kapsula koja bi bila lansirana 2020. godine.

NASA-in administrator tvrdi da će NASA obaviti uspješan test rakete SLS naredne godine. Kapsula Orion koju pravi Lockheed Martin će biti glavna letjelica za transport astronauta u orbitu Mjeseca. No, rad na lunarnom landeru još nije počeo. Pence je zaprijetio da će koristiti druge komercijalne sisteme ili potražiti druge partnere ako NASA ne bude spremna na vrijeme.