{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


NASA za srijedu najavila posljednje lansiranje Discoveryja

F
31.10.2010. u 11:25
0
1
NASA za srijedu najavila posljednje lansiranje Discoveryja
0
NASA za srijedu najavila posljednje lansiranje Discoveryja
Foto: AP
Američka svemirska agencija NASA za srijedu je najavila posljednje lansiranje raketoplana Discoveryja, u 11-dnevnu misiju na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS).
Direktor testiranja u NASA-i Jeff Spaulding rekao je u subotu kako je uvjeren da će popravci na održavanju pritiska u sustavu orbitalnog upravljanja raketoplanom omogućiti njegovo lansiranje u srijedu 3. novembra. "Trenutno smo na dobrom putu do toga", rekao je Spaulding, prema saopćenju NASA-e.

Discovery je do nedjelje 7. novembra u povoljnom "vremenskom prozoru" za lansiranje, dodao je Spaulding. Discoveryev let na ISS biti će 133. misija u NASA-inom programu Space Shuttle, započetom probnim letom 1981. godine.

Šetočlana posada, predvođena zapovjednikom Stevenom Lindseyom, na ISS će tokom dvije svemirske šetnje instalirati stalni višenamjenski modul Leonardo, opremljen potrošnim materijalom i opremom za eksperimente.

Očekuje se da će 11-dnevni let biti "radno intenzivna misija", rekao je direktor letova NASA-e Bryan Lunney.

Na svojoj posljednjoj svemirskoj misiji Discovery bi trebao 170 puta obletjeti Zemlju, a nakon povratka ga čeka odlazak u tehnički muzej.

Raketoplan Endeavour trebao bi poletjeti na ISS 26. februara 2011., a američki Kongres ovog je mjeseca odobrio još jednu, završnu misiju programa Space Shuttle.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: