Nauka
28

NASA u 17:30 objavljuje važnu vijest: Tekuća voda na Marsu ili nešto drugo?

Klix.ba
Rover Curiosity na Marsu (Foto: EPA)
Rover Curiosity na Marsu (Foto: EPA)
Američka svemirska agencija (NASA) danas će javnosti prezentovati podatke vezane za izuzetno važno otkriće na planeti Mars.

"Misterija je riješena", stoji u najavi pres konferencije koja će biti održana danas u 17:30 po našem vremenu. NASA i njeni naučnici informaciju drže u tajnosti, ali svjetski mediji pišu kako postoje naznake da je zapravo riječ o vodi ili tačnije – njenom specifičnom ponašanju.

Iako je možda razočaravajuće kako još uvijek nemamo vijesti o vanzemaljskom životu, vrijedi napomenuti da postoji velika vjerovatnoća kako iza svega stoje naučnici koji su proučavali fenomene na samoj površini Crvene planete.

Zbog činjenice da će se na pres konferenciji pojaviti tri istraživača koji su u isto vrijeme i autori naučnog rada koji se dotiče tekuće vode na površini Marsa, postoje indicije kako je konferencija najavljena zbog potvrde njihove hipoteze o tekućoj vodi.

U radu koji je objavljen prošle sedmice naučnici ukazuju da je uzrok specifičnih tamnih šara vjerovatno periodična tekuća voda na površini planete. Dva od tri naučnika Alfred McEwen i Lujendra Ojha teoretisali su prirodu njihovog postojanja još 2011. godine.

Iako je prisustvo vode na Marsu davno potvrđeno, postojanje vode u tekućem stanju na površini otvorilo bi novo poglavlje u proučavanju Crvene planete.

Pres konferenciju možete pratiti ovdje.