Nauka
0

NASA testira stanište za bazu na Mjesecu

Sarajevo-x.com
NASA će početi testiranje dvosobne građevine na napuhavanje, koja predstavlja model za planiranu izgradnju baze na Mjesecu. Ovo je prva generacija građevina koje bi jednog dana mogle biti prebivalište astronauta na Zemljinom satelitu.

NASA planira izgraditi bazu na Mjesecu koja bi služila kao laboratorija, centar za posjetioce i "odskočna daska" za Mars.

Struktura koju će testirati napravljena je od modularnih materijala koji se napuhavaju i može biti spojena tunelima na druge prostorije koje bi služile kao spavaonice. U tunelu bi se nalazio "airlock", odnosno prostor za izjednačavanje pritiska između staništa.

[SLIKA]3[/SLIKA]Građevina, koja se testira u Langley Reasearch centru široka je 3,6 metara, a na njoj se očekuje se mnoge modifikacija prije prvog postavljanja na Mjesec, što je predviđeno oko 2020. godine. Sljedeća faza istraživanja je usporedba čvrstih struktura i onih na napuhavanje.

NASA-in plan je da u bazu na Mjesecu šalje po četiri astronauta, koji bi na početku ostajali dvije sedmice, a kasnije bi se posjete produžavale.