{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


NASA sutra testira svoj "leteći tanjir", dostići će brzinu od 1.000 m/s

4.6.2015. u 20:29
5
46
NASA sutra testira svoj "leteći tanjir", dostići će brzinu od 1.000 m/s
5
NASA sutra testira svoj "leteći tanjir", dostići će brzinu od 1.000 m/s
NASA će najvjerovatnije u petak izvršiti testno lansiranje "letećeg tanjira" koji bi jednog dana mogao pomoći u transportu ljudi na Mars.
Letjelica se zvanično zove Low-Density Supersonic Decelerator ili LDSD, a zbog svoga oblika dobila je nadimak "leteći tanjir". Kako kaže menadžer projekta Mark Adler, lansiranje sa Havaja bit će direktno prenošeno na nekoliko web stranica.

"Vidjet ćete sve ono što ću vidjeti i ja", rekao je Adler čija je tetjelica posljednji put testirana u ljeto 2014. godine. Letjelica je trebala biti lansirana danas u 13:30 po lokalnom havajskom vremenu, ali zbog nevremena test je pomjeren za petak.

Put LDSD-a trajat će dva ili tri sata, a nakon što dođe do visine od 36 kilometara, LDSD će se odvojiti od helijumskih balona koji su ga podigli nakon čega će biti aktivirane četiri rakete koje će ga lansirati na visinu od oko 54 kilometra.

Tu, na samoj ivici stratosfere, aktivirat će se druge četiri rakete koje će usporiti "leteći tanjir" nakon čega će početi ciklus spuštanja. Pri brzini od tri maha ili 1.000 metara u sekundi letjelica će aktivirati aerodinamični balon koji će imati ulogu usporavanja na oko 2,4 maha. Tada će biti izbačen padobran koji će letjelicu bezbjedno spustiti u Tihi okean.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: