{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


NASA: Sonda ušla u orbitu asteroida Vesta

S
17.7.2011. u 12:22
1
1
NASA: Sonda ušla u orbitu asteroida Vesta
1
NASA: Sonda ušla u orbitu asteroida Vesta
Foto: AFP
NASA-ina robotska sonda ušla je u orbitu asteroida Vesta kako bi počela jednogodišnje izučavanje drugog najvećeg objekta u asteroidnom pojasu, saopštila je danas američka agencija za istraživanje svemira.
Svemirski brod "Zora" (Dawn) poslao je signal kontroli misije u Pasedeni kojim je potvrdio ulazak u orbitu Veste, oko 188 miliona kilometara od Zemlje.

Ovo je prva sonda koja kruži u orbiti jednog objekta u glavnom pojasu asteroida između Marsa i Jupitera. "Zora" će, takođe, biti prvi svemirski brod koji će obići dvije lokacije u Sunčevom sistemu izvan Zemlje, navodi NASA.

U saopštenju administratora NASA-e Charlesa Boldena dodaje se da misija ove sonda ukazuje na destinacije na koje će ljudi putovati u narednim godinama.

"Zora", koja je vrijedna 466 miliona dolara, lansirana je prema Vesti 2007. godine u misiju ispitivanja nastanka Sunčevog sistema prije 4,5 milijardi godina.

Sonda će proučavati ovaj asteroid godinu dana, a potom će se u julu 2012. godine zaputiti ka planeti-patuljku Ceres.

Vesta i Ceres su dvije najveće protoplanete našeg sistema. To su stjenovita tijela koja koja nemaju dovoljnu masu da bi bila proglašena za planete. Naučnici vjeruju da je Vesta sličnija Zemlji ili Mjesecu od bilo kog drugog asteroida iz ovog pojasa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: