James Webb teleskop
51

NASA snimila veoma čudan prizor u svemiru, naučnici nagađaju šta bi moglo biti

M. G.
Foto: ESA/JWST
Foto: ESA/JWST
NASA-in svemirski teleskop James Webb snimio je dosad najdetaljniju sliku zvjezdanog sistema udaljenog oko 1.470 svjetlosnih godina - s jednim čudnim kozmičkim objektom u obliku upitnika u pozadini.

Zvjezdani sistem nazvan Herbig-Haro 46/47, snimljen je snažnim infracrvenim kamerama teleskopa Webb i sastoji se od dvije mlade zvijezde koje jedna drugoj privlači gravitacija dok se vrte.

Slika otkriva zvijezde kao duboko zakopane, izgledajući kao narandžasto-bijela mrlja, okružena diskom plina i prašine koji nastavlja povećavati njihovu masu.

"Herbig-Haro 46/47 je važan objekt za proučavanje jer je relativno mlad - star samo nekoliko hiljada godina", istakla je NASA u izjavi.

Čvrsto vezan par zvijezda koje se aktivno formiraju ima dvostrane narandžaste režnjeve stvorene ranijim izbacivanjima iz tih zvijezda.

Budući da su zvijezdama obično potrebni milioni godina da se formiraju, istraživači kažu da one mlade uočene na slici mogu dati astronomima bolji uvid u to kako zvijezde sakupljaju masu tokom vremena.

"Tokom miliona godina, zvijezde u Herbig-Haro 46/47 će se u potpunosti formirati - raščistiti scenu", rekla je NASA.

Razumijevanje evolucije ovog para zvijezda moglo bi pomoći u modeliranju formiranja našeg Sunca, zvijezde male mase, kažu naučnici.

Slika je također uhvatila astronomsku značajku u pozadini ovih zvijezda koja ima neobičnu sličnost s upitnikom.

Znanstvenici nagađaju da je ovaj kozmički entitet udaljena galaksija ili dvije galaksije koje međusobno djeluju.

Sumnjaju da bi to mogla biti jedna velika galaksija koja iskrivljuje kozmički oblak i plin druge, tvoreći oblik sličan upitniku.

Crvena boja objekta u obliku upitnika na slici sugerira da je mnogo udaljeniji od zvijezda, daleko od naše galaksije Mliječni put, i to bi moglo biti prvi put da su astronomi uočili ovaj entitet.

"Ovo je možda prvi put da vidimo ovaj određeni objekt. Bilo bi potrebno dodatno praćenje kako bi se sa sigurnošću utvrdilo o čemu se radi. Webb nam pokazuje mnogo novih, dalekih galaksija – tako da ima puno nove nauke za učiniti", saopćeno je iz Američkog naučnog instituta za svemirski teleskop.