Planiraju slati i ljude
4

NASA se udružila s komercijalnim kompanijama u dizajniranju letjelice za prijevoz tereta na Mjesec

M. N.
NASA se udružila s pet komercijalnih svemirskih kompanija koje su dizajnirale robotske landere koji mogu prenijeti veliki korisni teret na Mjesec, a u okviru programa koji ima za cilj da jednog dana preveze i ljude na lunarnu površinu.

Kompanije koje su potpisale partnerski ugovor su SapceX, Blue Origin, Sierra Nevada Corporation, Ceres Robotics i Tyvak Nano-Satellite Systems Inc. koje su i ranije radile na NASA-inim projektima. One će se pridružiti timu od devet kompanija koje su dio NASA-inog CLPS programa. Cilj je imati različite sposobnosti za transport naučnih instrumenata i tereta na Mjesec te realizovanje NASA-inih namjera da pošalje ljude ponovo na Mjesec do 2024. godine.

Ugovori ne garantuju kompanijama da će upravo njihova svemirska letjelica biti poslana na Mjesec. On samo znači da će NASA uzeti u obzir ove kompanije ako i kada bude htjela poslati teret na lunarnu površinu.

Blue Moon
Blue Moon

U maju ove godine NASA je izabrala kompanije Astrobotic, Intuitive machines i Orbit Beyond da pošalju svoje robotičke landere na Mjesec početkom 2020-ih godina, a svaka od letjelica će imati različit teret. Orbit Beyond je odustao kazavši kako neće biti u mogućnosti da ispuni očekivanja do kraja 2020. godine.

Kompanije moraju napraviti letjelicu koja će moći ponijeti 10 kilograma tereta na Mjesec, a neke od njih su istakle kako će vremenom moći prenijeti i nekoliko tona tereta.

Zahvaljujući izazovu potpredsjednika Mikea Pencea NASA ubrzano radi na planu da pošalje ljude na Mjesec u naredne četiri godine. Zbog toga žele poslati tehnologiju kako bi istražila površinu Mjeseca. Također, planiraju poslati novi rover VIPER koji će biti poslan na Južni pol i tražiti potencijalne izvore zaleđene vode.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Kompanija Blue Origin je u maju predstavila svoj lander Blue Moon, a SpaceX nudi Starship letjelicu koju gradi u Texasu i na Floridi, a koja bi mogla ponijeti 100 metričkih tona tereta na Mjesec. Neke od kompanija kazale su kako će moći poslati letjelice do 2022. ili 2023. godine, ali do sada nijedna nije izgradila niti lansirala letjelicu.

U međuvremenu NASA i dalje traga za kompanijama koje će izgraditi letjelicu za prijevoz ljudi na Mjesec. Konkurs je bio otvoren do 1. novembra, a odluka se očekuje u narednim mjesecima.