Poznata "metoda"
18

NASA riješila problem s roverom na Marsu "udarcem lopatom"

D. B.
Ponekad je najbolje rješenje problema ono najjednostavnije, a upravo je jedno takvo pomoglo američkoj svemirskoj agenciji NASA.

Vjerovatno ste nekada gledali neku emisiju ili film o vrijednim i inteligentnim zaposlenicima NASA-e koji rješavaju probleme u svemiru iako su na Zemlji. Među tim filmovima svakako su "Apollo 13", "Hidden Figures" i "The Right Stuff" koji prikazuju ljudsku dramu i donose mnogo uzbuđenja dok ljudi žure kako bi pronašli rješenje za gotovo nemoguću situaciju.

No, NASA-in lander na Marsu je imao ozbiljan problem pa je bila potrebna intervencija. Lander InSight je koristio sondu kako bi kopao tlo na Marsu, međutim, tlo je bilo gušće nego se očekivalo pa se sonda zaglavila. Naučnici koji su proučavali sondu na Zemlji obavili su nekoliko simulacija te su u konačnici zaključili koje je najbolje rješenje problema.

Njihovo rješenje je slično onom koje mnogi primjenjuju u kući. NASA je odlučila udariti sondu udarcem lopatom koja je dio landera InSight. Taj udarac je bio dovoljan da se sonda oslobodi, no treba reći da je ovakva odluka donesena nakon nekoliko drugih propalih pokušaja te nakon nekoliko mjeseci testiranja.