|

NASA: Rad na novom kosmičkom brodu

NASA: Rad na novom kosmičkom brodu
0
F
FENA
19.8.2006. u 11:23
0
komentara
0

dijeljenja
NASA: Rad na novom kosmičkom brodu
Američka kosmička agencija NASA izabrala je dvije kompanije, koje se oporavljaju od nedavnih poslovnih neuspjeha, za rad na novom komercijalnom kosmičkom brodu.
Kompanije "Roketplejn Kistler" iz Oklahoma Sitija i "Spejseks ov El Segundo" iz Kalifornije dobit će u narednih pet godina gotovo 500 miliona dolara od NASA-e za razvoj i probno testiranje novog kosmičkog broda, koji bi, kako se planira, jednoga dana mogao da dostavlja teret na međunarodnu kosmičku stanicu.

"Šef istražnog odjeljenja NASA-e Skot Horovic rekao je da nedavni neuspjesi ovih dviju kompanija nisu nikakav problem, jer su neuspjesi i visoki rizik dio raketnog biznisa a glavno je oporaviti se.

Ugovor s NAS-om podrazumijeva ne samo da će kosmička agencija postati redovan kupac ovih kompanija već će im dati i podsticaj za nove poslovne poduhvate, uključujući i kosmički turizam.

"Roketplejn" je već najavio da će 2008. organizovati prvo vjenčanje u kosmosu, dok je "Spejseks" uspio da proda lansiranje rakete firmi "Bigelou Erspejs", koja planira osnivanje privatne kosmičke stanice, prenosi u subotu Tanjug.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.