Uz pomoć teleskopa TESS
138

NASA pronašla super-Zemlju u naseljivoj zoni

D. B.
Teleskop TESS američke svemirske agencije NASA-e otkrio je planetu koja je 30 do 70 puta veća od Zemlje, a takve planete nose epitet super-Zemlja.

Riječ je o stjenovitoj planeti koja se nalazi u drugom solarnom sistemu udaljenom 137 svjetlosnih godina, što se u prostranstvu svemira smatra reativno blizu. Egzoplaneta nazvana TOI-715 b je oko 1,5 puta veća od Zemlje te orbitira unutar naseljive zone poznate kao "Goldilocks", odnosno Zlatokosa zona.

"Ova planeta bi mogla imati odgovarajuću temperaturu za formiranje vode na površini. Naravno, još neki faktori se moraju uskladiti za prisustvo površinske vode, a posebno odgovarajuće atmosfere", navodi NASA.

Planeta TOI-715 kruži prilično blizu svoje zvijezde, a svaka orbita traje samo 19 dana. Ipak, naučnici ne smatraju da je riječ o paklenom užarenom svijetu kao što je slučaj s drugim egzoplanetama, a razlog je to je njena zvijezda zapravo "crveni patuljak", koji je "hladniji" i manji od naše zvijezde srednje veličine, odnosno našeg Sunca.

S obzirom na udaljenost, ovu planetu možemo vidjeti samo kao tamnu tačku kada povremeno prođe ispred crvene patuljaste zvijezde, no NASA je kreirala koncept koji pokazuje kako bi TOI-715 mogao izgledati.

Planetu je pronašao satelit TESS, koji je dizajniran da traži egzoplanete koje prolaze ispred svojih zvijezda. Na ovaj način se otkriva njihovo postojanje, kao i druge planetarne karakteristike.

Stjenoviti svjetovi oko hladnijih crvenih patuljaka idealna su mjesta za traženje okruženja koja bi potencijalno mogla omogućiti uslove pogodne za život, jer obično imaju kraće godine (kao što je 19 dana), a ove brze orbite pružaju veće šanse da teleskop poput TESS-a otkrije njihove tranzite.

Astronomi planiraju dalje istraživati TOI-715 moćnim svemirskim teleskopom James Webb, koji se nalazi 1,5 milijardi kilometara od Zemlje. Ovaj teleskop ima mogućnost da "zaviri" u atmosferu udaljenih egzoplaneta te da bolje otkrije kakvi bi to svjetovi mogli biti.