Objavljena fotografija
29

NASA pronašla krhotine indijskog rovera koji se srušio na Mjesecu

Dž. L.
Foto: NASA
Foto: NASA
Američka svemirska agencija NASA izjavila je kako je jedan od njenih satelita pronašao krhotine indijskog rovera koji se srušio na mjesečevu površinu u septembru ove godine.

NASA je objavila fotografiju na kojoj se vidi mjesto udara rovera, kao i prostor koji su zahvatile njegove krhotine. U pronalasku krhotina američkoj agenciji pomogao je indijski inžinjer Shanmuga Subramanian.

Subramanian je pregledao NASA-inu fotografiju i pronašao prve krhotine oko 750 metara sjeverozapadno od mjesta sudara.

Lunarni lander Vikram trebao je sletjeti na lunarni južni pol 7. septembra, mjesec dana nakon što je prvi put uzletio. Približavao se Mjesecu sasvim normalno, sve dok se nije pojavila greška otprilike 2,1 kilometar iznad mjesečeve površine, i to nekoliko trenutaka prije nego što je rover dodirnuo.

Rover je izgubio kontakt i pretrpio takozvano "tvrdo slijetanje" oko 600 kilometara od južnog pola Mjeseca na relativno drevnom terenu.

Najavljujući otkriće landera Vikram, NASA je tvitovala mozaičnu sliku mjesta koju je indijski inžinjer detaljno istražio. Podsjećamo, krajem septembra fotografije NASA-ine svemirske letjelice pokazale su ciljano mjesto slijetanja Vikrama.

"Imali smo slike posljednje lokacije landera. Znali smo otprilike gdje se srušio. Dakle, pretraživao sam piksel po piksel oko područja udara", rekao je 33-godišnji inženjer za BBC.

Slanje mjesečevog vozila Chandrayaan-2 i landera Vikram na površinu Mjeseca bila je najsloženija misija koju je ikada pokušala izvesti indijska svemirska agencija ISRO.

"To je početak historijskog putovanja", izjavio je šef ISRO-a nakon lansiranja landera.

Lander, nazvan Vikram, prema osnivaču ISRO-a, nosio je 27-metarski rover s instrumentima za analizu mjesečevog tla. Da je kojim slučajem Vikram uspješno sletio na Mjesec, Indija bi postala četvrta zemlja u historiji koja je izvela uspješno slijetanje na lunarnu površinu.

Prema izvještaju, Vikramovi kočioni potisnici nisu ispravno funkcionisali zbog čega je lander pao 500 metara od predviđene lokacije za slijetanje.