Zaglavljena na Marsu
10

NASA proglasila InSight sondu "mrtvom" nakon dvije godine

D. B.
Američka svemirska agencija NASA okončala je misiju sonde na Marsu nakon što je spuštena na površinu Crvene planete prije dvije godine.

Sonda poznata i kao kopač te bušilica, proizvod je Njemačkog centra DLR, a na površinu Marsa ju je spustio NASA-in lander InSight. Zadatak sonde je bio da buši tlo i izmjeri temperaturu, no zadatak nije uspjela obaviti.

Razlog je to što se sonda zaglavila prilikom bušenja u prom mjesecu misije. Nekoliko mjeseci kasnije, u oktobru 2019. godine, NASA-ini inžinjeri su napravili plan s ciljem da pomognu sondi tako što su koristili robotsku kašiku, no taj pokušaj nije završen uspješno.

Sljedeći plan je u februaru prošle godine podrazumijevao usmjeravanje InSight landera da "pogura" sondu svojom robotskom rukom, ali ni to nije uspjelo.

Također, 9. januara ove godine je uslijedio novi pokušaj korištenja kašike na robotskoj ruci InSight landera, napravljeno je 500 udaraca, no bez napretka. Tada je NASA odlučila zvanično proglasiti sondu "mrtvom".

Iako je misija sonde neuspješna, eksperti u NASA-i tvrde da su naučili mnogo te da će nova saznanja biti korisna za buduće misije.