Ide do kraja
7

NASA produžila misiju landera InSight na Marsu

D. B.
Tim američke svemirske agencije NASA zadužen za lander InSight Mars, odlučio je produžiti trajanje misije kako bi se "maksimiziralo naučno istraživanje".

Lander je trebao ugasiti svoj seizmometar, jedini InSightov aktivi instrument, do kraja juna kako bi se sačuvala energija za preživljavanje sonde do decembra 2022. godine. Problem je landera je nakupljena prašina na solarnim panelima.

Međutim, nakon razmišljanja je tim promijenio plan te će programirati lander tako da seizmometar može raditi malo duže, do augusta ili septembra, naravno, ako sve bude u redu. Ipak, to će imati svoju cijenu, jer bi se baterije landera mogle potrošiti prije nego se očekivalo. Dobra strana je svakako mogućnost da seizmometar otkrije više zagonetnih potresa na Crvenoj planeti.

"InSight još nije završio s proučavanjem Marsa. Prikupit ćemo svaki mogući naučni podatak prije nego lander okonča svoje operacije", izjavila je Lori Glaze, direktorica NASA-inog odjela za planetarnu nauku u Washingtonu.

InSight je već u produženoj misiji jer je ranije ostvario sve svoje naučne ciljeve. Od slijetanja na Mars 2018. godine, detektovao je više od 1.300 potresa na Marsu te omogućio naučnicima da proučavaju koru, plašt i jezgro planete. Također, prikupio je podatke o vremenu, istraživao marsovsko tlo i njegovo magnetno polje, a time je ostvario ogroman uspjeh. Svi njegovi instrumenti osim seizmometra su već deaktivirani. Kako bi produžila rad seizmometra, ekipa Zemlji je isključila i InSightov sistem zaštite od grešaka koji inače aktivira sigurni način rada te tako omogući inžinjerima da riješe eventualne probleme.

"Cilj je prikupljati naučne podatke sve do tačke u kojoj InSight ne mogne uopće raditi umjesto da se štedi energija i upravlja landerom bez naučne koristi", kazao je Chuck Scott, projekt menadžer u NASA-inom Laboratoriju za mlazni pogon.