{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


NASA priprema lansiranje letjelice prema Plutonu

F
21.12.2005. u 22:08
0
0
NASA priprema lansiranje letjelice prema Plutonu
0
NASA priprema lansiranje letjelice prema Plutonu
Američka agencija za istraživanje svemira, NASA, priprema se za lansiranje prve svemirske letjelice prema planetu Plutonu i njegovom mjesecu Charonu. Januarskim lansiranjem letjelice "New Horizons" bit će završena inicijalna faza osmatranja svih planeta Sunčevog sistema.
"Letjelica 'New Horizons' osmotrit će i proučiti jedinstveni svijet za koji možemo samo nagađati što će nam pokazati," kaže Mary Cleave, jedna od ravnateljica NASA-ine Uprave za znanstvene misije.

Američka Nacionalna akademija znanosti rangira istraživanje Plutona, njegovog mjeseca Charona i Kuiperovog pojasa među najvažnijim područjima istraživanja, navodeći ogromnu važnost tih svemirskih tijela za razumijevanje našeg planetnog sistema.

Za razliku od unutrašnjih, stjenovitih planeta – poput Zemlje – ili vanjskih plinovitih divova, Pluton je "ledeni patuljak", kakvi postoje u Kuiperovom pojasu, udaljenom milijardama kilometara od Sunca.

"Istraživanje Plutona i Kuiperovog pojasa nalik je arheološkom iskopavanju u povijest vanjskih dijelova Sunčevog sistema; to je mjesto gdje možemo zaviriti u drevni period nastanka planeta," kaže Alan Stern, glavni znanstvenik na programu New Horizons, javlja VOA.

Dizajnirana i izgrađena u Laboratoriju primijenjene fizike Sveučilišta Johns Hopkins, u Laurelu, blizu Washingtona, letjelica "New Horizons" bit će lansirana iz Cape Canaverala najranije 17. januara 2006. Polutonsku letjelicu, veličine klavira, u svemir će poslati raketa Atlas 5.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: