Značaj za buduće misije
34

NASA pretvara 98 posto urina i znoja na ISS-u u pitku vodu

D. B.
Američka svemirska agencija NASA dostigla je tehnološku prekretnicu koja bi jednog dana mogla igrati važnu ulogu u misijama na Mjesec i šire.

NASA je otkrila da je sistem za kontrolu okoliša i održavanje života ECLSS na Međunarodnoj svemirskoj stanicu dostigao 98 posto reciklaže vode koju astronauti donose na ISS. Ovaj sistem koristi "napredne odvlaživače zraka" koji "hvataju" vlagu koja se stvara dok posada diše i znoji se tokom obavljanja svakodnevnih zadataka.

Drugi podsistem nazvan "Urine Processor Assembly" prikuplja urin te procesom destilacije proizvodi vodu i slanu otopinu urina koja i dalje sadrži H20. Agencija je počela testirati novi uređaj koji može "izvući vodu" iz te otopine, a čime je dostignut povrat vode od 98 posto na ISS-u u odnosu na prethodnih 93 do 94 posto.

Pomisao da astronauti piju urin nikako nije prijatna, no iz NASA-e ističu da je zaista riječ o ptikoj, prečišćenoj i filtriranoj vodi koja je čišća od one koju pijemo na Zemlji.

Sistemi poput ECLSS-a će biti ključni u budućnosti jer NASA provodi sve više misija izvan Zemljine orbite.

"Što manje vode i kisika moramo otpremiti, više naučnih komponenti može stati u letjelicu. Pouzdani, robusni regenerativni sistem znače da posada ne mora brinuti o tome te se može fokusirati na pravu namjeru svoje misije", izjavila je Jill Williamson, NASA-ina menadžerica za ECLSS vodene podsisteme.