Nauka
12

NASA predstavila odijelo koje će astronauti nositi na Marsu

Klix.ba
Z2
NASA uopće nema vremena za čekanje kada je riječ o sve naglašenijem razvoju programa za osvajanje Crvene planete.

Američka svemirska agencija predstavila je dvije nove vrste odijela za astronaute koji će biti korišteni na putu ka Marsu, ali i na samoj planeti jednom kada ljudska posada napokon sleti. Odjela nose radne nazive PXS i Z2, a trenutno se nalaze u fazi naprednih prototipa.

PXS je istraživačko odijelo koje je predviđeno za oblačenje prilikom izlaska iz letjelica tokom putovanja ili tokom orbitiranja oko Zemlje ili Marsa. Odijelo je prilagođeno dugotrajnom boravku u vakuumu svemira. Također, dizajneri su odijelo dodatno oslobodili od opreme koja je otežavala mobilnost astronauta.

Mnogi dijelovi odjela su načinjeni pomoću 3D printera tako da može biti prilagođeno svakom članu posade pojedinačno i za različite vrste "šetnji svemirom" kao što su popravke i različiti vanjski ekperimenti.

Drugi prototip nosi naziv Z2 i namijenjen je za kretanje po površini planete kao što je Mars. Kreator je specijalizirana kompanija ILC Dover koja je i ranije kreirala odjela za astronaute. Z2 je specifičan zbog svoje "sportske" prirode i izgleda, lakši je od drugih odjela i otporan je na teške vremenske uslove na Crvenoj laneti.

Ono dozvoljava astronautu da bude relativno slobodan pri kretanju, izlasku iz rovera i sakupljanju uzoraka. Također, kao i PXS, Z2 je prilagodljiv svakom astronautu pojedinačno i odgovara različitim visinama i širini struka.