Nauka
0

NASA predlaže naseljavanje južnog pola Mjeseca

NINA
Američka nacionalna agencija za istraživanje svemira (NASA) smatra da osvajanje drugih planeta treba početi formiranjem stalne stanice na južnom polu Mjeseca.

Takav projekt, za sada samo u vidu prijedloga, čini dio nove svemirske strategije SAD, kojom se planiraju letovi s posadom na Mjesec i Mars, prenio je ruski televizijski kanal NTV.

Dvije američke sonde, koje istražuju površinu Mjeseca, otkrile su u polarnoj oblasti tragove koji mogu ukazivati na prisustvo leda, saopštila je NASA.

Prema mišljenju naučnika, postoji mogućnost da je riječ o rezervama vode koje mogu poslužiti za piće i za dobivanje vodika i kisika kao goriva za daljnja svemirska putovanja.

Neki detalji projekta predstavljeni su na konferenciji koja je nedavno u Washingtonu organizirana za predstavnike svemirske industrije drugih zemalja.

Sudionici foruma izrazili su zainteresiranost za sudjelovanje u američkom programu međuplanetarne misije, premda je ona još u stadiju planiranja.

Tom je prilikom je pomoćnik direktora NASA-e Michael O'Brian izrazio uvjerenje da će program biti međunarodni.

Prema prvim proračunima, za ostvarenje svemirske inicijative predsjednika Georgea Busha, koja uključuje iskrcavanje čovjeka na Mars tokom idućih tridesetak godina, trebalo bi izdvojiti stotine milijardi dolara.