Sistem Asteroid Watch
52

NASA prati nekoliko asteroida koji su blizu Zemlje, jedan "eksplodirao" iznad Berlina

D. B.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Sistem Asteroid Watch američke svemirske agencije NASA-e otkrio je pet asteroida koji su "blizu" planeti Zemlji.

Ovaj sistem pruža ključne informacije o asteroidima uključujući datum kada će biti najbliži Zemlji, njihov prečnik, relativnu veličinu i udaljenost od naše planete. Sada je fokusiran na pet asteroida od kojih se svaki nalazi na udaljenosti do 7,5 miliona kilometara.

"Objekt veći od 150 metara koji se može približiti Zemlji na ovu udaljenost smatra se potencijalno opasnim", navodi NASA.

U utorak su zabilježena dva bliska prilaska asteroida, a to su 2024 BA1 veličine prosječne kuće, koji je prišao na udaljenost od 3.270.000 kilometara te 2021 BL3 veličine aviona udaljen 6.600.000 kilometara. Danas će na udaljenosti od 2.090.000 kilometara pored naše planete proći asteroid 2024 AL6, također veličine aviona. U četvrtak se očekuje prilazak asteroida 2017 BG92 veličine autobusa na udaljenost od 4.500.000 kilometara, dok će u petak asteroid 2011 CQ1 biti na udaljenosti od 4.330.000 kilometara.

Međutim, treba istaći da nijedan od navedenih asteroida nije na kursu koji vodi ka sudaru sa Zemljom.

Ipak, sistem Asteroid Watch, kao i druge javne inicijative, ima ključnu ulogu u praćenju i pružanju informacija o objektima bliskim Zemlji.

Mali asteroid je 21. januara posmatran kako prolazi nebom, a NASA ga je otrila tri sata prije nego se "sudario" sa Zemljom. Ovo je osmi put da su istraživači otkrili svemirsku stijenu prije njenog udara. Asteroid 2024 BXI je ušao u Zemljinu atmosferu iznad Berlina te je nastala vidljiva vatrena kugla vidljiva sa šireg područja. Prvi ga je uočio astronom Krisztián Sárneczky, koji je koristio 60 cm Schmidt teleskop u opservatoriju. Nakon identifikacije kosmičke stijene, NASA je ponudila detaljnu procjenu lokaciju i vrijeme udara.

Mogućnost otkrivanja i praćenja takvih asteroida unaprijed je značajan korak u unapređenju širenja znanja i poboljšanju spremnosti na potencijalne kosmičke događaje.